top of page
Image by Erika Fletcher
Image by Maheshkumar Painam

Neden Almanya’da
Üniversite Eğitimi?

Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkelerinden Almanya güçlü yükseköğretim geleneği ve kurumsallaşmış üniversiteleriyle yurtdışında üniversite okumak isteyenlerin rahatlıkla düşünüp değerlendirebilecekleri önemli bir seçenektir.

Dünya standartları ortalamasının çok üzerinde eğitim veren Almanya’da üniversite okumak pek çok Türk öğrencinin hayallerini süslemektedir. Üstelik Bologna Sözleşmesi çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bu mümkündür.

Times Higher Education (THE) Rankings dünya sıralamasında hemen her yıl 50 civarında Alman üniversitesinin ilk 500’de yer aldığı görülmektedir. 2022 ve 2023 yılı THE Rankings dünya sıralamasında ilk 200’de yer alan 22’şer Alman üniversitesi listesi şöyledir:

Alman okulları yüksek eğitim açısından Avrupa’nın en prestijli üniversiteleri de dâhil olmak üzere çok sayıda seçenek sunmaktadır. QS World University Rankings dünya sıralamasında hemen her yıl 30 civarında Alman üniversitesi ilk 500’de yer almaktadır. 2023 yılı QS World dünya sıralamasında ilk 500’de yer alan 29 Alman üniversitesi ve sıralamaları tablosu şöyledir:

Image by LoboStudio Hamburg

Best Global Universities Rankings dünya sıralamasında da Alman üniversiteleri önemli dereceler elde etmektedirler. 2022 yılında ilk 500’de 31 Alman üniversitesi yer almaktadır ki, Türkiye’den bu listeye 174.sıradan, 64,6 global score alan Çankaya Üniversitesi ile 377.sıradan 55,1 global score alan Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere iki üniversite girebilmiştir. Bu sıralamada yer alan 31 Alman üniversitesi, sıralaması ve aldıkları puanlar (global score) tablosu şöyledir:

Her yıl binlerce yabancı öğrencinin neden yurtdışında eğitim için Almanya’yı seçtiğini anlamak kolaydır. Almanya anadili İngilizce olmayan ülkeler arasında, eğitim için tercih edilen, dünyanın en popüler ülkesidir. 2022-2023 kış döneminde yaklaşık 370.000 uluslararası öğrenci Alman üniversitelerinde eğitim görmüştür. Bu sayı ile Almanya, en popüler eğitim ülkeleri küresel sıralamasında üçüncü sırada yer almıştır.Yukarıdaki listelemelerde de görüldüğü gibi Dünya Üniversite Sıralamasında her yıl onlarca Alman Üniversitesi önemli sıralarda yer almaktadır. Alman üniversiteleri, diğer Avrupa ülkelerinde de her zaman büyük saygı görmektedir. Bunun bir nedeni de Almanya’nın her yıl öğrenci başına, OECD ortalaması olan 11.800 ABD Dolarının epeyce üzerinde bir miktar olan 14.200 ABD Dolarını harcıyor olmasıdır.Hemen her büyük Alman kentinde dünyanın en iyileri sıralamasında yer alan en az bir üniversite bulabilmek mümkündür. Bu da Almanya’yı yüksek öğrenim bakımından dünyadaki seçkin ülkeler seviyesinde tutmaktadır.Dünya sıralamalarında yer almış üniversitelere ilaveten Almanya; yüksek yaşam kalitesi, düşük öğrenim ücretleri ve mezuniyet sonrası yüksek istihdam olanaklarıyla da öne çıkmaktadır. Dört yüzü aşkın üniversite, uygulamalı bilimler üniversitesi ve sanat kolejleri ile Almanya çok geniş bir eğitim yelpazesi (bölüm/program seçme imkânı) sunarak Avrupa ülkeleri içerisinde yüksek öğretimde başı çekmektedir. Alman yüksek öğretim sistemindeki bu çeşitlilik, öğrencilerin en uygun bölümü/programı seçebilmelerine imkân sağlamaktadır.

SSS
S.S.S.
shutterstock_744166630_study_abroad_europe.jpg

Uluslararası Öğrenciler Neden Üniversite Eğitimini Almanya’da Almak İster?

1. Uluslararası öğrenciler için ücretsiz yüksek öğrenim

Çoğu devlet üniversitesinde, uyruğuna bakılmaksızın tüm öğrenciler için eğitim ücretsizdir. Bu nedenle birçok uluslararası öğrenci Almanya’da eğitim almayı tercih etmektedir. Ancak sınırlı sayıdaki kontenjan ve genellikle Almanca zorunluluğu olması nedeniyle kabul almanın ya da hemen eğitime başlayabilmenin kolay olmadığını da bilmekte yarar vardır. Öte yandan ücretli olarak okumak isteyenler için özel üniversiteler, girişi daha kolay olan ve İngilizce eğitimli programlar sunmaktadır.

2. Farklı çalışma alanları için farklı türde çalışma programları

Almanya’da yüksek öğrenim, çalışma alanlarına ve her derecenin özel hedeflerine göre sayısız programla yapılandırılmıştır. Bu durum öğrencilerin istedikleri alanda uzmanlık eğitimleri ve mesleki gelişim fırsatları bulabilmelerine imkân tanıdığı için net kariyer yollarından yararlanabildikleri anlamına gelir.

3. Teknoloji, Mühendislik, Sanat veya Beşeri Bilimler ile ilgileniyorsanız eğitim almak için mükemmel bir yer

Alman üniversiteleri Mühendislik ve Teknoloji alanında sürekli olarak kendilerini yenilemekte ve uluslararası sıralamalarda iyi performans göstermektedir. Ülke, üniversiteler ve endüstri arasındaki güçlü ortaklıklarla birleştiğinde teknoloji meraklıları için mükemmel bir ortam, performanslı, yenilikçi çalışma programlarına yol açan güçlü bir endüstriyel ve teknolojik temele sahiptir.

Alman entelijansiyası aynı zamanda felsefe, edebiyat ve müzik gibi alanlarda öne çıkar: Leibniz, Kant, Hegel, Nietzsche, Marx, Schopenhauer ve Heidegger felsefe dünyasının değişim paradigmalarına imza atan Alman isimlerden sadece birkaçıdır. Goethe, F. Kafka, T. Mann, H. Hesse gibi birkaç ismi de dünya edebiyatının önemli isimleri olarak saymak gerekir. Klasik müzik dehaları Bach, Beethoven, Schumann gibi Alman isimlerin de kendi alanlarında tüm dünyaya öncü olduğunu söylemek abartı sayılmaz.

Almanya’da Lisans Eğitimi

Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin araştırmalarına ilk önce hangi bölümde ve nasıl bir üniversitede okumak istediklerine karar vererek başlamaları gerekir. Türkiye’den farklı olarak belli sayıda okula başvuru yapma zorunluluğu yoktur. Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrenci dilediği sayıda üniversiteye başvuru yapabilir. Alman üniversitelerinin her birinin kabul şartları ayrı olabileceğinden, üniversitelere tek tek başvurmak önemlidir. Almanya’da üniversite okumak isteyen bir öğrencinin Türkiye’de üniversite kazanmış olması gerekmektedir.

Almanya’da lisans eğitimleri genel itibariyle 6 sömestre (3 yıl) sürmektedir. Yaklaşık bir yıllık dil hazırlık sürecini de göz önünde bulundurursak toplam lisans eğitimi 4 yıl sürecektir.

Almanya’da Bir Üniversite Nasıl Seçilir?

Almanya’da nasıl üniversite seçeceğinizi düşünürken bilmeniz gereken ilk şey, her biri kendine has özelliklere sahip dört tür yükseköğretim kurumu olduğudur:

1. Üniversiteler: Teorik bilgi ve araştırmaya güçlü bir şekilde odaklanırlar.

2. Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri: Bu üniversitelerin öğrenmeye yönelik pratik bir yaklaşımı vardır. En yaygın çalışma alanları Teknoloji, İşletme, Sosyal Hizmetler ve Medyadır.

3. Sanat, Film ve Müzik Yüksek Okulları: Bu üniversiteler tamamen Sanat, Film ve Müzik çalışmalarına ve uygulamalarına adanmıştır; Tipik olarak yeteneğe dayalı bir kabul testi vardır ve özel yetenekli kişiler, diğer gereklilikleri yerine getirmeseler bile girebilirler.

4. Ortak Üniversiteler: Bu üniversiteler akademik öğrenimi bir şirketteki pratik çalışmayla birleştirir (ikili çalışma programları sunarlar - duale hochschulen)

Nerede eğitim almak istediğinize karar vermek son derece kişisel bir seçimdir ancak bütçeniz, dil gereksinimleri veya üniversitenin konumu gibi göz önünde bulundurmanız gerekir.

Üniversite Seçimi Kontrol Listesi

1. Ne okumak istediğinize bağlı olarak, ilgilendiğiniz programı hangi tür yüksek öğretim kurumunun sunduğunu öğrenin: Üniversiteler, uygulamalı bilimler üniversiteleri, sanat, film ve müzik kolejleri veya ortak üniversiteler.

2. Eğitim dilini kontrol edin: Almanya’daki çoğu üniversitede ana eğitim dili Almancadır, ancak İngilizce eğitim verilen bazı programlar da vardır.

3. Almanya’daki farklı yerler arasındaki temel farklılıkları göz önünde bulundurun:

  • Doğu ve Batı: Doğu, batıya göre biraz daha az zengin, ancak yaşam maliyetleri daha düşüktür.

  • Kuzey ve Güney: Güney, geleneksel Bavyera kültürüyle tanınırken, kuzey daha uluslararası olma eğilimindedir.

  • Kırsal ve Kentsel: Birçok öğrenci daha sessiz bir yaşam tarzı ve açık hava etkinliklerine erişim için kırsal bölgelerde eğitim almayı tercih ediyor. Ancak kentsel alanlar staj, iş ve kültürel etkinlikler için daha fazla fırsat sunmaktadır.

Euro

Almanya’da Lisans Eğitimi Ücretleri

Almanya’da dünya genelinde tanınan ve prestijli çok sayıda devlet (eyalet) üniversitesi ve özel üniversite bulunmaktadır. Devlet (eyalet) üniversiteleri genel olarak ücretsiz olmakla birlikte öğrencilerden dönemlik 200-500 € arasında üniversiteden üniversiteye, eyaletten eyalete değişen üniversite harcı (katkı payı) alınmaktadır. Ayrıca, lisans ve yüksek lisans programları arasında da farklılıklar olabilmektedir. Özel üniversitelerde okuyacak öğrenciler için ise eğitim ücretlidir ve yıllık olarak ortalama 9.000-13.000 € arasında bir bedelle, ilgilendiğiniz alanla ilgili üniversite/program bulmak mümkündür.

Almanya’da Eğitim
için Finansman

Almanya’ya eğitim için gelen her bireyin yaşam maliyetlerini temin etmeye yönelik kendine özgü bir finans yöntemi olabilir:

Maddi Destek: Öğreniminizi kendinizin finanse etmeniz gerektiğini gerçekçi olarak göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu durum önceki zamanlarda hazırladığınız birikimleriniz ya da ebeveyninizin sizi finanse etmesi şeklinde olabilir.

Çalışarak Kazanç Elde Etmek: Uluslararası öğrencilerin belirli koşullar altında Almanya’da çalışmalarına izin verilmektedir. AB vatandaşı değilseniz yılda 120 tam gün veya 240 yarım gün çalışabilirsiniz. Sadece yarıyıl tatilinde tam zamanlı çalışmanıza izin verilir. Bunun dışında çalışmak için Federal İş Ajansı ve Yabancılar Dairesi’nden izin almanız gerekmektedir. Uluslararası öğrencilerin serbest meslek sahibi veya serbest olarak çalışmasına izin verilmediğini unutmayın.

Ayrıca, bazı lisans programlarının Almanya’daki uluslararası öğrencilerin çalışma saatleri konusunda kendi sınırlamalarına sahip olabileceğini de belirtmekte fayda var. Bu nedenle, uluslararası öğrencilerin istihdamına ilişkin özel yönergeler için üniversitenizin uluslararası ofisine veya kariyer merkezine danışmanız önemlidir. Almanya’daki birçok üniversitede öğrencilerin iş fırsatları bulmasına yardımcı olabilecek kariyer merkezleri; açık iş pozisyonları, stajlar ve kariyer etkinlikleri hakkında bilgi sağlayabilir, özgeçmiş oluşturma ve iş görüşmelerine hazırlanma konusunda da rehberlik eder.

Federal Öğrenimi Teşvik Yasası’na Göre Destek: Ebeveynleri en çok üç yıl önce Almanya Federal Cumhuriyeti’nden ayrılmış olan yabancı öğrenciler bazı şartlar altında Federal Öğrenimi Teşvik Yasasından (BaföG) yararlanabilirler.

Almanya’da Burs Almak Mümkün mü?

Almanya’da çeşitli mali yardım ve burs türleri mevcuttur ve hangilerine başvurabileceğinizi seçerken birkaç faktöre dikkat etmelisiniz: Uygunluk, gereksinimler, ne tür destek sundukları ve sunulanın ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığı, başvuru sürecinin ne kadar zor olduğu ve ödülün ne kadar rekabetçi olduğu.

Almanya’daki başlıca burs türleri şunlardır:

  1. DAAD Bursları: Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD), uluslararası öğrencilere ve araştırmacılara Almanya’da eğitim görmeleri veya araştırma yapmaları için geniş bir burs yelpazesi sunmaktadır.

  2. Deutschlandstipendium: Bu, bir Alman üniversitesindeki bir lisans programına kayıtlı yüksek yetenekli öğrencilere maddi destek sağlayan, liyakate dayalı bir burstur.

  3. Erasmus+ Bursları: Erasmus+ programı, AB üyesi ülkelerden gelen öğrencilere, Almanya da dahil olmak üzere yurtdışında eğitim almaları veya araştırma yapmaları için burslar sağlar.

  4. StipendiumPlus: Bu, Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından finanse edilen ve zorlu sosyal veya kişisel koşullarla karşı karşıya kalan yetenekli ve kararlı öğrencilere finansal destek sağlayan bir burs programıdır.

  5. Vakıflar ve kuruluşlar: Almanya’daki birçok özel vakıf ve kuruluş da öğrencilere akademik başarı, finansal ihtiyaç veya diğer kriterlere göre burs sunmaktadır.

Bursları nerede bulabilirsiniz?

Burslar ve mali yardımlarla ilgili güncel bilgiler içeren diğer güvenilir kaynaklar:

  1. Studyportals Bursu: Uluslararası Üstünlük Ödülü, tüm uluslararası öğrencilere açıktır.

  2. Tercih ettiğiniz üniversitenin resmî web sitesi: Muhtemelen bursları kendileri verecekler veya ortak kuruluşlara mali yardım için nereye başvuracaklarını önerecekler.

  3. Müzisyenler ve sanatçılar için finansman programları: Eğitim alanınız sanat, müzik veya film ise sanatçıları ve müzisyenleri destekleyen bir programa erişmeyi de düşünebilirsiniz.

Almanya’da Lisans Eğitimi İçin Başvuru

 

Almanya’da lisans eğitimi için;

  • Türkiye’den başvuracak olan öğrencilerin YKS’ye girmeleri ve sınav sonucunda herhangi bir 4 yıllık bölüme/programa yerleşmiş olmaları gerekmektedir.

  • Almanya’da lisans eğitimi için başvuruda YKS sonucunda yerleştirildiğiniz bölümün/programın, devlet üniversitesi ya da vakıf üniversitesi olması arasında herhangi bir fark yoktur.

  • KKTC üniversiteleri de bu kapsamda Almanya’da kabul görmektedir.

  • Sınav sonucu 2 yıl süreyle geçerlidir ve bu süre zarfında başvuru yapılabilmektedir.

  • ÖSYM tarafından yerleştirildiğiniz bölüm ya da aynı puan türüyle alım yapan herhangi benzer bir bölüm için Almanya’da lisans eğitimi için başvuruda bulunulabilmektedir.

  • Türkiye’de kazandığınız bölüme/programa kayıt yaptırmanız zorunlu değildir. Almanya’daki üniversitelere başvurabilmek için, yerleşme belgesi yeterlidir.

  • Kazandığınız bölümü veya bölümle benzer nitelikteki farklı bölümleri okuyabilirsiniz. (Örneğin, Makine mühendisliği kazandınız, Bilgisayar mühendisliğine başvurabilirsiniz ya da Beslenme ve Diyetetik kazandınız Biyolojiye başvurabilirsiniz.)

  • Kayıt yapıp bir ya da birkaç dönem okuduysanız aynı ya da benzer bölüme müracaat edebilirsiniz.

  • 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu kazandıysanız mezun olduktan sonra Almanya'da aynı bölüm ya da benzer bir bölümde lisans eğitimine başvurabilirsiniz.

  • Bazı üniversitelerin sanat eseri portföyü veya sağlık sertifikası gibi ek belgeler talep edebileceğini unutmamak önemlidir. Her üniversitenin ve programın varsa özel koşullarını kontrol etmek gerekir.

  • Almanya’da alacak olduğunuz diploma, tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olmakla birlikte YÖK denkliği de vardır. Ayrıca Almanya’da alacak olduğunuz eğitimin ardından Almanya’da çalışma ve ikamet hakkı elde edebileceğiniz gibi üniversiteden mezun olana kadar herhangi bir adli işleme tabi olmadıysanız vatandaşlık başvurusunda da bulunabilirsiniz. Almanya’da üniversite mezunlarının ortalama iş bulma süresi 2 aydır.

Japon Kitapları

Almanya’da Üniversite Eğitimi İçin Dil Şartı

Almanya’da üniversite eğitimlerinde farklı dil seçenekleri bulunmaktadır. Birçok devlet üniversitesi ve programında Almanca yeterlilik seviyesi istenirken bazı devlet üniversitelerinde %50 Almanca+%50 İngilizce uygulanabilmekte, birçok özel üniversitede de İngilizce programlar yer almaktadır. Almanca seviyeleri için geçerli yöntemler, DSH, TestDAF, telc, ÖSD ve Goethe sınavlarından birine girerek istenen sonucun alınmasıdır. İngilizce seviyeleri için ise genel olarak TOEFL ya da IELTS sınavlarından birine girerek istenen sonucun alınması yeterli olmaktadır. Bu sınavlarda alınacak derece ve yeterlilik belgesi üniversitelerin bölümler/programlar için belirlediği şartlara göre farklılık ve geçerlilik arz edebilir. Üniversitelerin bölümlerine göre Dil Seviyesi, Avrupa Birliği Dil Komisyonu’nun Ortak Avrupa Çerçeve Bildirgesi’ne göre B2, C1 veya C2 seviyelerinde olabilir. Başvurularda her bir üniversite ya da programa göre dil şartının farklılık taşıdığı bilinerek hareket edilmelidir.

Yeterli dil bilgisi olmadan Almanya’da üniversite eğitimi yapmak isteyenlere, bazı üniversitelerin uyguladığı “şartlı kabul” belgesi alınmakta ve Almancayı öğrenmeleri için kendilerine 1 yıl süre tanınmaktadır.

Şartlı Kabul Nedir?

Almanya’da üniversitelere başvuru yapmak ve şartlı kabul belgesi almak genellikle pek kolay değildir. Almanya’da üniversite eğitimi için vize başvurusu yaparken Almanya’da bir üniversiteden kabul veya şartlı kabul almış olmanız gerekmektedir. Gerekli dil şartını taşıyan ve bunu belgeleyen öğrenciler için kabul belgesi alınabilmektedir. Şartlı kabul belgesinde ise üniversite, sizin başvuru dosyanızı inceleyip onaylar ve gerekli Almanca eğitimini tamamlayıp, üniversitenin/bölümün gerektirdiği dil seviyesinin belgesini sunmanız durumunda üniversitede eğitiminize başlayabileceğinizi belirtir. Gerekli dil belgesi alındıktan sonra isteyen öğrenciler, şartlı kabul almış olduğu üniversiteden başka üniversitelere de başvuru yapabilir. Bu tamamen öğrencinin tercihine bağlıdır.

Image by Jasmine Hana Otto

Almanya’da Akademik Takvim

Almanya’da akademik yıl genellikle 1 Ekim’den bir sonraki yılın 30 Eylül’üne kadar sürer ve iki ana yarıyıldan oluşur:

1. Kış Dönemi (Winter Semester): 1 Ekim’den 31 Mart’a kadar sürer. Ders dönemi genellikle Ekim ortasında başlar ve Şubat ortasında biter; sınav dönemi ise genellikle Şubat sonundan Mart ortasına kadar sürer. Genellikle Şubat ortasından Nisan ortasına kadar bir yarıyıl tatili de vardır.

2. Yaz Dönemi (Sommer Semester): 1 Nisan’dan 30 Eylül’e kadar sürer. Ders dönemi genellikle nisan ayının ortasında başlar ve temmuz ayının sonlarında sona erer; sınav dönemi ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortasına kadar sürer. Yaz tatili Ağustos ortasından Ekim ortasına kadar sürer.

Tabii ki, bu programda üniversitelere bağlı olarak farklılıklar olabilir, bu nedenle üniversitenize danışmak her zaman en iyisidir.

Ayrıca akademik yıl boyunca üç ekstra kısa ara daha vardır:

  • Noel tatili: Noel ve Yeni Yıl civarında, Aralık sonu - Ocak başı.

  • Paskalya tatili: Paskalya’nın ne zaman düştüğüne bağlı olarak genellikle Mart veya Nisan aylarında olur.

  • Pentekost tatili: Pentekost’a bağlı olarak genellikle Mayıs veya Haziran’da bir haftadır.

Image by DAVIDCOHEN

Üniversitelere Başvuru Tarihleri

 

Almanya üniversitelerine lisans eğitimi için yıl boyunca başvuru yapılabiliyor olsa da Almanya’daki üniversitelerin akademik yıl Winter Semester-Kış Dönemi ve Sommer Semester-Yaz Dönemi olmak üzere iki sömestrden oluşmasından dolayı bir sömestr daha beklememek için sömestr başlamadan işlemlerin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bunun için, üniversitelerin hazırlamış oldukları başvuru formları gerekli olan diğer belgelerle birlikte,

Yaz Dönemi için 15 Ocak’a,

Kış Dönemi için 15 Temmuz’a

kadar üniversitelerin ilgili birimlerine ulaşmış olması gerekmektedir. Başvurular, genel olarak belgelerin ilgili birimlere ulaşmasından itibaren 4-8 hafta içerisinde değerlendirilip sonuçlandırılmaktadır.

Kış dönemi başvuruları 15 Temmuz’da bitmekle birlikte bazı üniversiteler 30 Temmuz’a, bazıları 15 Ağustos’a istisnai olarak birkaçı da 15 Eylül’e kadar süre vermektedir. Başvuru evraklarının gerekli tüm koşullar sağlanarak verilen tarihe kadar üniversitelere ulaşmış olması gerekmektedir.

Almanya’da öğrenci konaklaması

Konaklama, Almanya’ya eğitim için gidenlerin çözmeleri gereken önemli bir konudur. Özellikle talebin yüksek olduğu büyük şehirlerde uygun fiyatlı konut bulmak zor olabilir. Almanya’da sahip olduğunuz ana seçenekler şunlardır:

  1. Öğrenci yurtları: Birçok üniversitenin kendi yurtları vardır ve bu da uluslararası öğrenciler için iyi bir seçenek olabilir. Bu yurtlar biraz basit olabilir; ancak ekonomiktir ve diğer öğrencilerle tanışma fırsatları sunar.

  2. Öğrenci konaklama daireleri: Almanya’da birçok öğrenci "WG" (Wohngemeinschaft) adı verilen ortak dairelerde yaşar. Bu dairelerin mutfakları ve banyoları ortaktır; ancak her kişinin kendi özel odası vardır.

  3. Kampüs dışı öğrenci konaklaması - Özel daireler: Yalnız veya ailenizle yaşamayı tercih ediyorsanız özel daireleri de tercih edebilirsiniz. Ancak bunların hem bulunması zor hem de özellikle Berlin, Münih veya Hamburg gibi büyük şehirlerde daha pahalı olabilir.

Almanya’da tek yatak odalı bir daire kiralamak, seçtiğiniz şehre (Münih ve Stuttgart en pahalısı) ve şehir merkezine ne kadar yakın yaşamak istediğinize bağlı olarak ortalama 500 ile 1000 Euro arasında değişebilir. Elbette daireyi paylaşarak daha az kira ödeyebilirsiniz.

Uluslararası Öğrencilere Yönelik Destek Hizmetleri

Üniversiteniz, üniversite yıllarınız boyunca ruh sağlığı, akademik destek, dil desteği ve diğer alanlarda çeşitli hizmetler sunan kaliteli öğrenci destek hizmetlerini bulabileceğiniz en önemli yerdir.

Üniversitenizde şunları aramalısınız:

  • Uluslararası Ofis: Uluslararası çalışmaya özgü konularda destek bulabileceğiniz, uluslararası öğrenciler için ilk iletişim noktasıdır.

  • Üniversite Kayıt Bürosu: Genel yöneticilerin görevleriyle ilgilenir.

  • Öğrenci Birliği: Öğrencilerin haklarını temsil eden ve koruyan bir öğrenci organizasyonu. Her üniversitenin Özgür Öğrenci Birlikleri Federasyonu(FZS)’nun parçası olan kendi Öğrenci Birliği vardır.

Öğrenci Organizasyonları

Almanya’da pek çok farklı zevk ve ilgi alanına uygun çok sayıda öğrenci organizasyonu bulunmaktadır. En iyi bilinenlerden bazıları şunlardır:

  • AIESEC, gençlere liderlik gelişimi ve kültürler arası değişim fırsatları sunan, gençlerin liderliğinde küresel bir kuruluştur. Almanya’da çeşitli bölümleriyle birlikte 120’den fazla ülkede mevcuttur.

  • Erasmus Öğrenci Ağı (ESN) Almanya, uluslararası öğrencilerin Alman üniversite yaşamına entegre olmasına yardımcı olan bir öğrenci organizasyonudur. Sosyal ve kültürel etkinlikler, dil kursları ve diğer destek hizmetleri sunmaktadır.

  • Campus for Change, sürdürülebilirlik ve iklim eylemine odaklanan, öğrenci liderliğindeki bir kuruluştur. Öğrenci girişimlerini ve projelerini destekler ve kampüste ve ötesinde sürdürülebilir politikaları savunur.

  • Enactus Almanya, sosyal ve çevresel zorlukları ele alan sürdürülebilir iş projeleri geliştirmek ve uygulamak için öğrencilerle birlikte çalışır.

  • Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE), teknoloji alanındaki mühendisler, bilim adamları ve diğer profesyoneller için profesyonel bir dernektir. IEEE Almanya, alanla ilgilenen öğrencilere ağ oluşturma fırsatları, konferanslar ve diğer kaynaklar sağlar.

Image by Pang Yuhao

Almanca Öğrenmek

1.Almanya’daki birçok dil okulu, öğrenmeye ilgi duyan herkese kurslar sunmaktadır. Bazı popüler dil okulları şunlardır:

  • Goethe-Institut, dil kursları, kültürel etkinlikler ve sınavlar aracılığıyla Alman dilini ve kültürünü tanıtan küresel bir kuruluştur.

  • Berlitz, yüz yüze dersler, çevrimiçi kurslar ve bireysel çalışma materyalleri gibi çeşitli formatlar aracılığıyla Almanca da dahil olmak üzere çeşitli dil kursları sunan bir dil eğitimi şirketidir.

  • DeutschAkademie, küçük sınıf mevcutlarına ve kişiselleştirilmiş öğretime odaklanarak çeşitli yeterlilik seviyelerine yönelik hem yüz yüze hem de çevrimiçi Almanca kursları sunan bir dil okulu.

2.Almanya’daki birçok üniversite uluslararası öğrencilere yönelik Almanca dil kursları da sunmaktadır. Hatta bazı üniversitelerde kendileriyle okumak isteyen ancak dil şartlarını henüz karşılamayan öğrenciler için hazırlık kursları bile bulunmaktadır.

3.Üçüncü seçenek çevrimiçi kurslardır. Bunlar dünyanın her yerinden Almanca öğrenmenizi sağlar. Bazı popüler çevrimiçi dil öğrenme platformları şunları içerir:

  • Duolingo, ücretsiz oyunlaştırılmış dersler sunan çok popüler bir dil öğrenme uygulamasıdır. Almanca da dahil olmak üzere çeşitli dilleri öğrenebilir ve bu dillere hem mobil cihazlardan hem de web tarayıcılarından erişebilirsiniz.

  • Babbel, abonelik ücreti karşılığında etkileşimli dersler ve alıştırmalar sunan başka bir dil öğrenme uygulamasıdır. Kişiselleştirilmiş geri bildirim sağlar ve ilerlemeyi takip eder ve Almanca da dahil olmak üzere çeşitli dilleri kapsar.

  • Rosetta Stone, kişiye özel dersler ve geri bildirimler sunan bir dil öğrenme yazılımıdır ve abonelik ücreti karşılığında Almanca öğrenebilirsiniz.

bottom of page